Jaanipäeva aegsed mõtted ...


jälle see tüdruk

kesk suvist viljapõldu

uudishimulik ent arglik

ootusärev

ja pisut segaduses

 

kuidas see juhtus

et jäin siia üksi

jälle see tüdruk

kesk suvist viljapõldu

 

kas seista ja oodata

sõbralikku kätt

proovida minna ise

otsima kohtumisi

riskides eksida

 

jälle see tüdruk

üksi

kesk suvist viljapõldu

igatsedes

kartes ja lootes

 

miks mind keegi

ette ei hoiatanud

et

jälle see tüdruk

kas tõesti olen see mina

 

 *

Ja siis meenus Ene Mihkelsoni romaanist "Katkuhaud" pärit mälu- või mõttepilt tüdrukust suure välja serval. 

"Üks laps läks üle tumerohelise heinamaa. Tal oli erekollane kleit seljas ja ta paistis kaugele. Ma seisin väljamaa ääres ja vaatasin väikese plikana seda kollases kleidis tüdrukut, kes oli erksavärvilise riietuse tõttu ära märgitud. Võinuks olla ka vastupidi: kollasel maal tumerohelises kleidis tüdruk, kuid ma kaldun arvama, et siis ma oleksin õige pea näinud seda kleiti leinaliselt mustana. Algul sinisena ja siis mustana.

Igatahes samastusin tol vaatamise hetkel selle võõra lapsega, kes ukerdas silmapiiristki läbi, nagu oleks me siseelu ja väline kuju ainult värvi- ja valgusemängudes tekkiv kujutlus.

Et mu siseaeg ja päeva tõus või langus omavahel ei kattu, seda ma juba taipasin." 

(Ene Miheklson „Katkuhaud“, 2007, lk 235)